Немачка и Европа су се предуго ослањале на САД у области безбедности и потребно је да обе постану свесне потребе за правичну расподелу оптерећења по питању колективне потрошње за одбрану, рекла је Министар одбране Урсула фон дер Лијен за Süddeutsche Zeitung.

 

 

«Ми Немци, а и већина Европљана, смо се предуго по питању безбедности ослањали на широка рамена америчких пријатеља. Да, знамо да морамо дати већи и фер допринос општој атлантској безбедности», рекла је она, додајући да се то може постићи уз много прагматичних корака.

 

«Сада је у Европи спремност за сарадњу у области безбедности виша него икада раније», рекла је она, тврдећи да су акције Русије према Украјини и исламском тероризму довеле да промене ситуације.

 

«До почетка кризе у Украјини, у Европи је постојало уверење да се границе и међународно право поштују саме по себи», каже се у чланку.

 

«Ми морамо ојачати наше одбрамбене способности — то је императив», каже вон дер Лијенова. Према њеним речима, критеријум НАТО подразумевају да проценат за одбрану од 2% БДП остаје важан циљни параметар. Имамо вољу да то постепено достигнемо», рекла је Министарка.

 

Вон дер Лијенова се заложила за стварање великих заједничких војних јединица у Европи.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ;