На данашњем састанку којем су уз врх Странке демократске акције, присуствовали и лидер СББ Фахрудин Радончић, председник СДП-а Нермин Никшић, председник ДФ-а Жељко Комшић, поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и представници бошњачке академске заједнице акључено је да постоји довољно доказа да се крене у процес ревизије пресуде.

 

 

На данашњем састанку закључено је да Сакиб Софтић има мандат агента — да може покренути процес ревизије.

 

Присутни су једногласно усвојили закључке од којих је кључни да се подржава став Софтића да су се стекли услови за подношење апликације.

 

Новинарима није било дозвољено присуство, а пред почетак састанка присутнима се обратио само Комшић, који је поручио да верује да је Изетбеговић већ донeо одлуку да се покрене поступак ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије, али да са овим скупом жели да подели одговорност са другим учесницима.

 

Говорећи о доказима, Комшић је рекао да су они постајали и пре десет година, али да нису имали толику снагу да би одиграли кључну улогу у једном процесу који је, према његовом мишљењу, и тада био политички.

 

Адвокат Асим Црналић рекао је да није упознат са тиме како су организатори замислили данашњи скуп и да ће свој став заузети када види до каквих нових доказа се дошло.

 

Председницa УО Фондације „Правда за БиХ“ Фадила Мемишевић рекла је, уочи састанка, да ће захтев за ревизију тужбе БиХ против Србије бити следеће седмице упућен Међународном суду правде у Хагу.

 

Индикитивно, данашњем скупу није присуствовао Денис Звиздић, који је ових дана био у Београду и поново слао поруке мира и дијалога, док његов шеф Бакир Изетбеговић спрема нови удар на Србију и компликује ситуацију и у региону.

 

Изетбеговић се јуче састао с правним заступницима на консултацијама пред одлуку о покретању ревизије пресуде. Након петочасовног састанка у Председништву БиХ, Изетбеговић није саопштио детаље састанка, наводећи да ће јавност о свему бити упозната данас.

 

Крајњи рок за подношење захтева за ревизију је 26. фебруар.

 

Најава покретања процеса ревизије изазвала је бурна реаговања у Босни и Херцеговини. Због тога није одржана јучерашња седница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине јер седници нису присуствовали посланици из Републике Српске.

 

 

 

 

Танјуг/Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;