У Сарајеву се одржава састанак на којем ће се одлучити да ли ће Босна и Херцеговина поднети захтев за ревизију пресуде пред Међународним судом правде у Хагу против Србије и Црне Горе за геноцид.

 

 

Састанак у сарајевској Већници је организовала Фондација «Правда за Босну и Херцеговину» и Институт за истраживање злочина против човечности и међународног права, а његов покровитељ је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

 

Скупу, који је почео у 15 часова, присуствују политички и верски званичници, као и представници академске заједнице у БиХ.

 

Осим Изетбеговића, у сарајевску Већницу су стигли и поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, председник СББ-а Фахрудин Радончић, председник СДП БиХ Нермин Никшић, потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић, председавајући Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић, као и председник Демократске фронте Жељко Комшић.

 

Српски политичари у БиХ су против покретања ревизије пресуде и тврде да тај поступак нема подршку институција БиХ, јер таква одлука није донета у Председништву БиХ.

 

Представници РС су оптужили Изетбеговића да делује мимо тога, а тврде и да Сакиб Софтић нема легитимитет да заступа БиХ пред Међународним судом правде у Хагу.

 

 

Бета/РТС

Тагови: ; ; ; ;