Протести и немири који су започели у знак подршке младићу Теу, којег су наводно полицајци силовали палицом, проширили су се на центар Париза.

Око 200 демонстраната окупило се у четврти Барбес у којој су протестовали због наводног силовања. Захтевали су правду за Теа уз повике: «Опраштамо, али не заборављамо.»

 

Протест се ипак претворио у нереде када је део демонстраната почео да пали смеће и контејнере.

 

Портпарол полиције је изјавио за Си-Ен-Ен да су полицајци бацили сузавац на демонстранте како би их растерали, а једну особу су ухапсили. Након што је бачен сузавац, демонстранти су се раширили по центру града и по местима која су популарна међу туристима и наставили да изазивају нереде.

 

Младић Тео је након хапшења хоспитализован и хитно оперисан због тешких повреда. Одмах након што се сазнало за инцидент, протести подршке су кренули из Теове четврти и отада се шире.

 

Полицајци су суспендовани, један од њих је оптужен за силовање и прекомерну употребу силе, а остала тројица за примену прекомерне силе.

 

Око 250 особа је ухапшено откако су почели протести и нереди.

 

Председник Франсоа Оланд је посетио Теа у болници, а потом је посетио и четврти у којима је дошло до нереда и позвао на мир те најавио како ће радити на побољшању односа између полиције и имиграната.

Извор РТС

Тагови: ; ;