На најаву подношења захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, председник РС Милорад Додик поручио је да тај захтев лажан и да очекује од правосудних органа покретање кривичног поступка против Бакира Изетбеговића.

 

 

Додик је рекао да Срби у БиХ међу бошњачким политичарима тешко могу наћи саговорника за мир, будућност или ЕУ интеграције.

 

Након што је Изетбеговић саопштио одлуку о подношењу захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије, Додик је рекао да је тај захтев лажан јер је подноси један народ у БиХ, а не држава БиХ.

 

Саветовање у Градској већници у Сарајеву, након којег је саопштена одлука, назвао је «друштвом за прошлост и сукобе».

 

«Осим што је најављена ревизија тужбе лажна, јер је не подноси БиХ већ само један народ или делови једног народа, она је и са моралног и сваког другог становишта неприхватљива», рекао је Додик, пренео је РТРС, позивајући се на Срну.

 

 

Истакао је да ни пре десет година нису постојали докази против Републике Србије, они не постоје ни данас, из простог разлога што Србија није ни урадила оно што јој муслимани у БиХ покушавају да ставе на терет.

 

Председник Српске је нагласио да се од српских представника у заједничким институцијама БиХ очекује да се пред судом у Хагу оспори легитимитет ревизије пресуде, а пред правосуђем у БиХ кривични поступак против Бакира Изетбеговића.

 

«Индикативно је што традиционални заштитници и слова и духа Дејтона оличени у ОХР и Амбасади САД у Сарајеву, у једностраном акту једног члана Председништва БиХ мимо воље, договора или сагласности друга два члана, нису видели кршење Дејтонског мировног споразума, чак ни дестабилизацију прилика у самој БиХ», истакао је Додик.

 

 

Он је подсетио да је референдум у Републици Српској, као врховно демократско достигнуће квалификован као прекршај Дејтонског мировног споразума и дестабилизација БиХ и запитао како се онда зове ова самовоља и дивљање у спољној политици БиХ, која се проводи кршећи више закона земље за коју се боре још само странци.

 

 

РТРС/Срна

Тагови: ; ;