ЛНР и ДНР у оквирима преговарачког процеса у Минску траже да се створи реални систем самоуправљања у целом региону Донбаса.

Ову информацију је данас саопштила представница Министарства иностраних послова ДНР Наталија Никонорова, која учествује у преговарачком процесу у Минску.

 

“Једна од најважнијих тачака је суживот са централном влашћу (Кијевом – прим. ред) на споразумним основама, тј. у оквиру пуномоћи и после закључења преговора на тој основи следи даљи развој у сваком правцу: социјалном, културном и научном“, рекла је Никонорова у Интервјуу за ТАСС.

 

“То је оно са чиме смо се сложили када смо потписали Мински договор. То је реално самоуправљање које одговара Европском документу о самоуправљању“, наставља она.

 

У две народне републике у Донбасу предстоје избори, који такође улазе у Минске договоре о регулисању сукоба у региону.

 

Извештај из Новорусије за последња 24 сата — 16. фебруар 2017. године

 

“Ми ћемо бирати наше органе власти.Избори ће се организовати по већинском систему. Никакав “Десни сектор“, парија “Свобода“ и “Радикална партија“ не могу бити на нашој земљи“, нагласила је Никонорова.

 

Према договорима у Минску, регион Донбаса остаје у саставу Украјине, а преговоре се воде са циљем да би се дошло до конкретних техничких решења за односе Доњецка и Луганска са Кијевом, у којем остаје централна власт.

 

Подсетимо, сукоби у Донбасу су почели после масовних демонстрација на кијевском тргу Мајдан и забране руског језика у источним регионима Украјине 2014. године, а становници Донбаса су стали у одбрану свог језика, културе и локалне и регионалне самоуправе, што је навело Кијев да почне један од најкрвавијих ратова на тлу Источне Европе.

 

Извор: Правда

 

Тагови: ; ; ; ;