Директор «Егзита», Душан Ковачевић, и неколико његових колега из Новог Сада нападнути су синоћ, након конференције за новинаре током које је најављен Си Стар Фестивал, Егзитов фестивал који ће се одржати у Умагу.

 

 

Након конференције за новинаре, неколико насилника је на улици приметило аутомобил српских регистарских ознака, након чега је уследио напад.

 

У изјави за Индекс, Душан Ковачевић наводи да је у Загребу био са породицом.

 

«Пошто смо имали неких обавеза у Умагу, повео сам целу породицу да спојимо посао и задовољство за викенд. С обзиром на то да смо ту ноћ спавали у Загребу, док смо се пакирали да кренемо за Истру, ја сам био са супругом и две мале бебе, једном од четири и другом од 22 месеца и док смо се пакирали пришла нам је група од нека три-четири старија човека од 40-ак година, у видно алкохолисаном стању и тада су почели да нам псују ‘мајку четничку’ и говорили ‘како нас није срамота да долазимо у Загреб'», објашањава директор фестивала Егзит.

 

 

Наводи да су им пришли на неких пола метра и тражили реакцију и неки физички сукоб.

 

«Држао сам бебу у рукама у том тренутку. Супруга и ја смо се само погледали, ћутали смо и чекали да се издивљају. Шта ћемо, ту су нам била мала деца. Сачекали смо да се издивљају, то је трајало неко време и онда су отишли уз поруку да ће, ако се вратимо, средити и нас и децу», објашњава Ковачевић.

 

«Да сам им упутио један поглед, последице би биле далеко теже»

 

 

Наводи да нису поднели пријаву због деце јер је било касно и да су она морала на спавање.

 

«Нисмо то радили одмах, јер знамо да би трајало сатима. Размислићемо да и то евентуално урадимо. Али кажем, дословно се осећало да би последице биле много теже да сам им упутио иједан поглед или да сам им нешто рекао», рекао је Ковачевић за Индекс.

 

 

Истиче да има много пријатеља у Загребу – Хрвата, Срба и Бошњака – и додаје да овај инцидент нема везе са нормалним људима у Хрватској.

 

 

«Напали и мајку са дететом»

Уз овај инцидент, дошло је до још једног. Како наводи Ковачевић, у другом делу града је нападнута његова колегиница, која је такође у време инцидента била са малим дететом.

 

«Сви смо путовали са породицом, сви скупа смо били у Истри. Колегиница је чекала мужа са дететом у аутомобилу и њој су пришли неки младићи стари око двадесет година и почели су да пљују по њеном аутомобилу. Када их је питала шта то раде, рекли су јој да јој је боље да ћути како не би лоше прошла», наводи директор фестивала.

 

 

Истиче да има много пријатеља у Загребу и да ће и даље долазити у Хрватску, али додаје да ће након овог инцидента два пута размислити хоће ли са собом водити и децу.

 

«Врло је непријатно када су деца уплетена у такву ситуацију», наводи Ковачевић.

 

 

Додао је и како су прошле године покренули иницијативу која се звала ‘Тиха балканска већина’ где су уметници и јавне особе из региона поводом све већих тензија у региону упутили отворено писмо.

 

У писму су рекли како је пре 25 година већина људи хтела нормалан живот и није хтела да ратује, али их је гласна мањина надјачала и тако је дошло до свега што се издешавало, али како то више не може проћи.

 

Добри људи са свих страна морају се ујединити и спречити те мрачне типове да нас опет заваде и да нас опет увуку у неки циклус ратова, стајало је у писму.

 

«Мислим да је јако важно да се при сваком таквом инциденту диже глас и да се нормални људи окупљају и комуницирају. То је уосталом оно што и ми радимо са Егзитом од његовог оснивања и што је јако важно, да нормални људи нормално комуницирају», закључио је Ковачевић.

 

Фестивал «Егзит» настао је као антиратни пројекат у борби за слободу младих против Слободана Милошевића.

 

 

 

Извор: РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ;