Након што су добили обећање да ће у уторак, или сриједу њихове представнице примити ресорни министри Кемал Пуришић и  Дарко Радуновић, мајке са троје и више дјеце, послије прекинуле су послије више од 24 часа свој протест. Ново окупљање најавили су у сриједу.

 

Пред зградом Владе Црне Горе било је присутно око 1500 људи, а Жељка Савковић једна од лидерки протеста изјавила је да ће се »свим правним средствима борити за своја права», најавивши да ће се обратити и Уставном суду Црне Горе. Савковићева је такође најавила:

 

»Ићи ћемо од куће до куће и тражити од сваке мајке потпис, а са списком ћемо доћи код зграде Владе».

 

 

Међутим, непосредно након завршетка протеста јавности се обратио премијер Душко Марковић, који је поручио да ће његова влада »тешко промијенити одлуку» о смањењу накнада мајкама са троје и више дјеце.

 

«Влада би била неозбиљна ако би послије само мјесец мијењала своју одлуку», изјавио је Марковић додајући да ове накнаде »угрожавају макроекономску и финансијску стабилнмост земље».

 

Индикативно је, да су овај закон прошлогодишњих парламентарних избора, донијели претходна парламентарна већина и влада, чији је Марковић био потпредсједник.

 

Душко Марковић је поново оптужио опозицију да стоји иза протеста.

 

Протести у Подгорици: Мајке провеле ноћ испред Владе

 

Опозициони посланик Александар Дамјановић из редова Социјалистичке народне партије, одбацио је наводе Марковића о политизацији протеста, додајући да се на овим протестима брани »уставни поредак Црне Горе».

 

Зграду Владе Црне Горе и данас је обезбјеђивао велики број припадника специјалних полицијских снага, са опремом за разбијање демонстрација, а поједини полицајци били су наоружани и дугим цијевима.

 

Игор Дамјановић

Тагови: ; ;