Више од стотину мајки са троје и више дјеце провело је ноћ пред зградом Владе Црне Горе у Подгорици. Повод спонтаног протесног окупљања, које је јуче током прерасло у масован протест, представља ускраћивање и смањивање накнада за мајке са троје и више дјеце.

 

 

Непосредно пред парламентарне изборе октобра прошле године, влада премијера Мила Ђукановића усвојила је закон који мајкама са троје и више дјеце, обезбјеђује доживотна примања. Након завршеног изборног процеса и тијесне побједе владајућег ДПС-а и њихових коалиционих партнера, накнаде су смањене за око 25%.

 

Протести у Подгорици: Мајке провеле ноћ испред Владе

 

Ова одлука Владе Црне Горе покренула је спонтан протест неколико стотина жена, коме се током дана придружило око 2000 грађана Подгорице, међу којима и лидери неких опозиционих партија. Пред зградом владе налазе се такође специјалне полицијске снаге, са опремом разбијање демонстрација.

 

 

Владајућа партија ДПС у јучерашњем саопштењу изразила је сумњу да мотиви протеста нијесу социјални, већ политички, оптужујући опозициони Демократски фронт и Русију да овим протестом »угрожавају мир и стабилност у Црној Гори».

Тагови: ; ;