Wikileaks јавља да су обавештајне агенције пратиле главне кандидате на изборима у Француској током 2012 године. На свом сајту Wikileaks објављује да је америчка обавештајна служба убацила своје агенте који су пратили све главне политичке снаге у овој земљи.

 

 

Према њиховим подацима, ЦИА је, неколико месеци пре председничких избора у Француској, предложила да странка Унија за народни покрет тадашњег шефа државе Николе Саркозија не може да задржи власт. У том смислу, обавештајна заједница је поставила за циљ да се одреде унутрашње тенденције у странци и лични ставови самог Саркозија. Ни чињеница да је тадашњи Председник Француске био проамерички политичар га није одбранила од шпијунирања.

 

ЦИА је пратила и друге странке — Социјалистичку партију Франсоа Оланда, Национални фронт Мари Ле Пенове, а разматрала је и могуће кандидате за победу на изборима као што су Доминик Штраус-Кан и Мартин Обри. Обавештајци су били заинтересовани за ситуацију у Француској, за водеће партије, пословну елиту, финансирање политичких странака, укључујући и уплате из иностранства.

 

Поред тога, Американци су били заинтересовани за ставове главних политичких снага према економској кризи у ЕУ и улози Француске у решавању грчког дуга.

 

Сама операција ЦИА је трајала десет месеци, а завршена је после формирања нове Владе.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;