На Тргу бана Јелачића у Загребу одржан је антисрпски скуп на којем је затражен прогон Милорада Пуповца и Војислава Станимировића. Уз националистичке песме критиковани су Срби, њихови представници као и постављање ћириличних табли у Вуковару. Пале су оптужбе и на рачун “аболираних четника који су претворени у привилегирану националну мањину”.

 

 

Најновијим нападима на српску заједницу придружили се задарски и вуковарски ветерани, пише Портал новости.

 
Скуп који су у центру престонице Хрватске организовале организације «Жене у Домовинском рату» и «Координација удружења проистеклих из Домовинског рата», протекао је уз нападе на рачун Срба, њихових представника и антифашиста.

 

Како преноси Портал Новости, организатори су у обраћању описивали деловање «антифашистичке ЈНА и брадатих четника» 1991. године, закључивши да је те године Хрватска «видела више храбрости него вековима уназад».

 

Истакнуто је да за злочине над Хрватима «нико није ни условно осуђен», а да се «уместо у затвор ишло у државна тела».

 

«Аболирани четници су претворени у националну мањину која ужива сва права и привилегије, док су ветерани дискриминисани. Обновљене су им куће, извршен повраћај станарских права, регулисане пензије и признат радни стаж из Крајине, имају предност при запошљавању у јавним установама», набројане су махом неинстините тврдње, преноси Портал Новости.

 

На скупу су прозвани преседник СДСС-а Војислав Станимировић и председник Српског народног већа Милорад Пуповац, које су, између осталог, оптужили за «србовање по Србу и југословенске оргије по Јасеновцу».

 

Осудили су и постављање ћириличних табли у Вуковару и стали у одбрану оних који су их уништавали.

 

Окупљени су певали националистичке песме, међу којима и оне Марка Перковића Томпсона. Затим су извели перформанс на којем су се, свезаних руку и са лепљивом траком преко уста, окупили у круг држећи хрватске заставе, од којих је једна имала грб са почетним белим пољем.

 

Међутим, Портал Новости наводи да се упркос националистичком ентузијазму на протесту окупило једва стотинак и то углавном старијих људи.

 

 

 

Тагови: ;