Бакир Изетбеговић је наредио амбасадорки БиХ у Хагу Мирсади Чолаковић да не проследи писмо које је шеф дипломатије Игор Црнадак упутио Међународном суду правде.

 

 

Црнадак је у писму истакао да је одлука бошњачког члана Председништва БиХ о покретању ревизије пресуде против Србије донета изван институција БиХ и да због тога није правоснажна.

 

Црнадак је потврдио ову информацију, наводећи да ће тим поводом сутра одржати конференцију за новинаре после разговора са чланом председништва Младеном Иванићем.

 

„Тачна је информација, али до сутра не бих коментарисао јер је ово врло озбиљна ствар. Главна тема конференције за новинаре ће бити однос амбасадорке у Хагу. Ако се буде наставило са нападом на институције, са паралелизмом и приватизацијом институција – онда нас то уводи у још већи проблем него што имамо данас“, казао је Црнадак за Н1, додајући да ће у недељу „многе ствари бити јасније“.

 

АТВ је оценила да овакав дипломатски скандал до сада није забележен у бх. дипломатији, јер је Чолаковић одбила задатак министра Црнатка да уручи обавештење Суду правде у Хагу.

 

Црнадак је ипак успео да достави писмо Међународном суду правде у Хагу другим каналима.

 

У писму Црнадак обавештава суд да је Изетбеговићева одлука донета изван институција БиХ и да због тога није правоснажна.

 

У Бањалуци ће сутра бити одржан састанак председавајуцег Председништва Младена Иванића и министра спољних послова БиХ Игора Црнатка.

 

У понедељак ће уследити и састанак лидера странака Савеза за промене са представницима заједничких институција БиХ из Републике Српске, након којег ће бити заузет став о најновијем потезу Бакира Изетбеговића.

 

 

 

Тагови: ; ;