Белоруска опозиција је организовала протест у центру Минска под називом »Марш побеснелих Белоруса».

 

Неколико хиљада људи се окупило на Октобарском тргу у центру Минска, а демонстранте предводе водећи белоруски опозиционари Николај Статкевич, Владимир Некљајев и Павел Северинец. Осим припадника опозиције, на тргу су примећени и анархисти са транспарентима против Лукашенковог “Указа о друштвеним паразитима“, према којем се новчано кажњавају сви пунолетни људи изузев пензионера, који дуже од 6 месеци немају радно место.

 

На митингу се узвикују познате пароле: “Живи Белорусија“, “Цветај Белорусијо“, “Стоп указу број три“, итд.

 

Према плану митинга, демонстранти ће изнети своје захтеве, усвојити резолуцију опозиције и предати је белоруској влади и председнику Лукашенку.

 

 

Неколико опозиционих партија се није прикључило протестима, а нови “Марш оних који нису паразити“ ће се одржати 15. марта.

 

Што се тиче присуства милиције, они су скоро неприметни на овим протестима, нема их у великом броју, не види се присуство специјалних јединица, као и на сваком опозиционом митингу до сада. Белоруска милиција чак не ност штитове и шлемове.

 

 

О маршу активно извештавају украјински медији, а и корисници друштвених мрежа саопштавају да дешавања у белоруској престоници подсећају да државни удар у Кијеву у фебруару 2014. познати као «Мајдан».

 

Револуција је довела до распада земље и грађанског рата који још увек траје.

 

 

Правда / News Front

 

Тагови: ;