Црна Гора нема дилему када је у питању њен пут интеграције у НАТО и ЕУ, рекао је председник Владе Душко Марковић у интервјуу за амерички магазин „Тајм“ (а преноси информативна служба Владе Црне Горе).

 

 

Говорећи о разлозима због којих жели да Црна Гора постане чланица НАТО, ппемијер је навео шта Алијанса добија тиме што дозвољава улазак Црне Горе, али није говорио о томе зашто је Црној Гори потребан НАТО пакт.

 

Споменуо је луку Бар која је удобна за НАТО бродове и антитерористичку акцију Русије у Сирији.

 

Црна Гора је у стратешком смислу веома добро позиционирана. Има излаз на Јадранско море. Неке друге државе, као Словенија, Хрватска и Албанија су већ чланице, а једино Црна Гора није. Имамо веома моћну луку — луку Бар. И ова лука је стратешки веома важна за противнике НАТО, посебно након конфликта у Сирији, када је Русија почела да тражи добру морнаричку базу у некој од топлијих земаља“, рекао је премијер упитан шта Алијанса добија тиме што дозвољава улазак Црне Горе.

 

МИП Русије: Одржавање референдума у Црној Гори о НАТО-у је само предлог

 

Међутим споменуо је и пријатељске односе са Руском Федерацијом:

 

„У питању је стратешки конфликт глобалних интереса, игра моћи између НАТО и Запада и Русије. Црна Гора је више од 300 година била у пријатељским односима са Русијом и не можемо дозволити да наша територија буде злоупотребљена да се на било који начин угрози сигурност Русије“, казао је председник.

 

Али, како је навео Марковић, Црна Гора ће бранити своје интересе и интересе западноевропске заједнице.

 

„Омогућити Русији да постане доминантна на Балкану значило би губитак нашег суверенитета, а ми желимо да га задржимо. Тако да нисмо спреми да дозволимо Русији да одлучује уместо нас и да одређује наш курс деловања“.

 

Одговарајући на питања о дешавањима уочи 16 октобра прошле године и активности везаних за покушај тероризма, председник је казао да се Русија умешала у црногорске изборе и да су отворено подржавали противнике НАТО.

 

ЕКСКЛУЗИВНО. Милан Кнежевић: Русија подржава војну неутралност Црне Горе и неће да се меша у њене унутрашње ствари

 

 

Констатујући да су у појединим деловима Источне Украјине 2014 године локални протести против прозападно оријентисане Владе прерасли у велики сукоб у који се умешала и Русија, новинар „Тајма“ је питао премијера да ли страхује да би се тако нешто могло догодити и у Црној Гори. Премијер је опет казао да је то модус операнди који Русија користи како би извршила дестабилизацију државе.

 

У мају прошле године тадашњи црногорски премијер Мило Ђукановић потписао је Протокол о приступању у НАТО. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица Алијансе.

 

 

Тагови: ; ; ;