Министар одбране Велике Британије Мајкл Фелон сматра да Русија, контактирајући с командантом националне армије Либије Халифом Хафтаром, проверава чврстину НАТО-а, пише лист „Телеграф“.

 

 

Фелон је подсетио на видео-конференцију Хафтара и шефа руске дипломатије Сергеја Шојгуа, током које је било речи о борби против терориста на Блиском истоку.

 

Према наводима листа, британски министар је навео да је овај разговор имао симболички карактер, али је додао да Москва „проверава чврстину Запада, проверава Алијансу“ и може да искористи прилику „угледавши слабу тачку“.

 

„Не желимо да медвед гура тамо своје шапе“, наводи лист део из Фелоновог наступа на Минхенској конференцији о безбедности.

 

 

Хафтар је познат као противник исламиста, војска под његовом командом бори се против ДАЕШ-а у граду Бенгазију. Прошле године је посетио Москву у јуну и новембру ради састанака с министрима иностраних послова и одбране, као и са секретаром Савета за безбедност Русије.

 

Према речима команданта, није било речи о испоручивању наоружања, јер Русија поштује ембарго на оружје Либији који су увеле Уједињене нације.

 

У јануару је Хафтар посетио носач авиона „Адмирал Кузњецов“ и учествовао у видео-конференцији са Шојгуом, током које је разговарао о борби против терориста на Блиском истоку.

 

У Либији је на снази двовлашће – на истоку земље у граду Торбук заседа парламент који је изабрао народ, а на западу, у престоници Триполију, влада влада националне слоге на челу с Фајезом ел Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европе.

 

Парламент одбија да призна владу националног јединства и председнички савет у Триполију којим руководи Сараџ.

 

У Либији је 2011. почео оружани сукоб снага под контролом дугогодишњег лидера земље Моамера ел Гадафија и одреда које су подржавале САД и ЕУ. Гадафи је свргнут и убијен у октобру 2011. године.

 

 

 

Спутњик/Новости

Тагови: ; ; ; ; ;