Државна управа Русије за авиосаобраћај Росавијација је објавила да је спремна да помогне у истрази о обарању малезијског Boeing 777 изнад Донбаса. Руски стручњаци би могли да помогну у дешифровању података које је уочи и у моменту трагедије снимио најближи руски радар.

 

 

Росавијација је своје радарске податке од 17 јула 2014 ставила на располагање Холанђанима у октобру прошле године у максимално подробном виду и необрађене.

 

„Доставили смо примарне радарске податке. Дакле, оно што је у тренуцима трагедије циркулисало унутар самог радара који је, као што се зна, специфичан апарат и има свој метод шифровања података. Холандија помиње формат ASTERIX, али он подразумева предају обрађених података, а то су већ секундарне информације. Та форма не омогућава да се види ни четвртина онога што даје примарна сума података из радара“, кажу из Росавијације.

 

Западни медији су објавили да Холанђани нису у стању да дешифрују радарске податке добијене од Русије и да су затражили додатне податке. Министарство спољних послова РФ је недавно објавило да је Москва спремна да Холанђанима пружи помоћ у дешифровању података који су им прослеђени, али захтев за помоћ није уследио.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;