Црнадак иде у Хаг да оспори подношење захтева за ревизију

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак најавио је, након састанка са председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем, да ће отпутовати у Хаг како би пред Међународним судом правде оспорио подношење захтева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

 

 

Црнадак је истакао да ће отпутовати у Хаг „уколико наредних дана нека физичка или правна особа, незаконито и неовлашћено преда наводни захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије“, преноси Фена.

 

Министар спољних послова БиХ је рекао да ће том суду изнети три чињенице.

 

„Прво ћу рећи да Председништво БиХ није заузело став о ревизији, да су политички представници Срба и Хрвата и Република Српска против тога и треће да та физичка или правна особа која би се евентуално појавила у Суду у Хагу и представила као агент нема легитимитет и да се лажно представља“, навео је Црнадак након данашњег састанка у Бањалуци са председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем.

 

 

Тврди да је подношење захтева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу за геноцид највећи удар на институције БиХ након Дејтонског мировног споразума.

 

Нагласио је да амбасадорка БиХ у Хагу Мирсада Чолаковић према његовој инструкцији није доставила писмо које је било у затвореној коверти Међународном суду правде у Хагу, преноси Кликс.

 

„Пре конференције за новинаре видео сам Изетбеговићево саопштење, а одговор ће добити сутра, јер не могу све ствари да анализирам сада. Потврђујем да моје писмо Међународном суду правде у Хагу није отишло како то налаже дипломатска пракса путем амбасаде и о томе сам обавестио Изетбеговића. Ово је директан удар на институције БиХ, а након Дејтона реч је о најдиректнијем ударцу на институције БиХ. Ово је њихова узурпација, приватизација и види се да Изетбеговић сматра да инситуције припадају искључиво Бошњацима“, казао је Црнадак.

 

 

Министар спољних послова БиХ сматра да Изетбеговић сматра да су Срби у БиХ привремено и да ће убзо отићи.

 

„Тек када у Сарајеву разумеју да институције БиХ припадају и нама онолико колико и њима, имаћемо дуготрајну стабилност и развој ове земље. Јасно је да су мени упућени овакви коментари, јер сам из Републике Српске. Мислите ли да би се Изетбеговић овако понашао да су на мом месту Алкалај или Лагумџија“, изјавио је Црнадак.

 

 

Кабинет бошњачког члана Председништва Босне и Херцеговине Бакира Изетбеговића саопштио је да је Игор Црнадак „злоупотребио положај“ министра спољних послова тиме што је Међународном суду правде у Хагу доставио писмо за чије упућивање није био овлашћен одлуком Председништва БиХ.

 

 

 

 

 

РТС/Танјуг

Коментари: