Русија је у децембру претекла Саудијску Арабију као највећи произвођач нафте на свету, када су обе државе почеле да ограничавају испоруке уочи договореног резања производње са другим глобалним произвођачима, преноси њујоршка агенција «Блумберг».

 

 

Русија је у децембру производила 10,49 милиона барела нафте дневно, што је за 29.000 барела дневно мање у односу на новембар, док је саудијска производња пала на 10,46 милиона барела дневно са новембарских 10,72 милиона, према подацима објављеним на званичној интернет страници Заједничке иницијативе медународних организација за податке о нафти и гасу из Ријада (ЈОДИ).

САД су трећи највећи произвођач нафте, са децембарском производњом од 8,8 милиона барела дневно у односу на 8,9 милиона барела из новембра, према подацима ЈОДИ.

 

Саудијска Арабија и остале чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) одлучиле су крајем новембра да смање производњу за 1,2 милиона барела дневно на шест месеци почев од 1. јануара ове године, док су нечланице ОПЕК-а, попут Русије, обећале и додатно резање производње.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;