Иванић: Кључно питање куда иде БиХ

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић оценио је данас да то што се сада дешава у БиХ, након што је део Бошњака на челу за Бакиром Изетбеговићем најавио захтев ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије, није текућа криза, већ суштинско питање за дугорочну будућност те државе.

 

 

Он је у Сарајеву након састанка руководства Савеза за промјене, чији представници учествују у власти на државном нивоу, рекао да је БиХ земља у којој српски народ има свој став, има своје лидере и то разумом треба да бране.

 

Најавио је да ће тражити ванредно заседање Председништва БиХ, будући да, како је рекао, на то има право.

 

Након што део Бошњака на челу за бошњачким чланом Председништва БиХ најавио да ће поднети захтев за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, Иванић је новинарима у Сарајеву рекао да ће покушати да то питање реши у легалне институције система.

 

„Питање је да ли је БиХ за покретање ревизије. Председништво о томе мора да се изјасни, а од изјашњавања ће зависити стабилност и функционисање институција”, рекао је Иванић.

 

 

Иванић је подсетио да се ниједна државна институција није бавила ревизијом поменуте пресуде, те додао да је то довољан знак.

 

„Евидентно је да унутар БиХ постоји структура око Изетбеговића, и да она упорно наставља да ради по свом без обзира на упозорење”, рекао је Иванић након састанка Савеза за промјене.

 

 

Он је критиковао Изетбеговића истакавши да је приватизовао амбасаду БиХ у Хагу налогом да амбасадорка не може да проследи писмо шефа БиХ дипломатије Игора Црнадака Међународном суду правде.

 

„Црнадак има право да комуницира и каже свој став о ономе што се догађа у БиХ. Он је особа преко које Суд правде комуницира са БиХ. То је право и ни Изетбеговић му га не може одузети”, река је Иванић.

 

 

Појединци су се, казао је, „осилили” и не знају шта раде.

 

„Изетбеговић мисли да БиХ мисли само оно што он мисли”, рекао је Иванић и поручио да се бошњачки лидер вара ако мисли да може да га дисциплинује.

„Ја нећу бити ничији слуга”, казао је Иванић и најавио да ће убудуће комуницирати са МСП-ом реко изасланика, односно да неће користити дипломатско представништво.

 

 

(Танјуг)

Коментари: