Кремљ не зна ништа о плану о Криму, Донбасу и санкцијама, који је саставио украјински посланик Андреј  Артеменко. Ово је изјавио  секретар за штампу руског председника Дмитри Песков, одговарајући на питања новинара.

Лист Њујорк Тајмс је известио да су предлози које је саставио украјински посланик Андреј Артеменко  обухватају  нормализацију односа између Украјине и Русије и укидање санкција против Русије, поднети на почетку фебруара канцеларији Мајкла Флина  који је у то време био на положају помоћника председника САД Доналда Трампа о питањима националне безбедности.

 

Према том листу, пројекат плана је достављен у канцеларију Флина  преко адвоката Мајкла Коена и Трамповог пословног партнера Фелика Сетерома.

 

Према  публикацији међу тачкама плана  је и  «повлачење руских снага из источног дела Украјине,» и украјински референдум о могућности давања Крима  под закуп  Русији на  дужи период( од 50 до 100 година).

 

Артеменко  је сам у интервјуу за «Страна.уа», рекао је да  план предвиђа закуп Крима на 30-50 година, након чега ће бити одржан  референдум на полуострву, који ће одредити коначни идентитет. Друга тачка плана, према  Артеменку, је повратак  Донбас региона под окрље Украјине, и  амнестија за све оне који нису починили тешка кривична дела.

 

Након тога, за оживљавање  привреде Донбаса, Артеманко ј предложио оснивање фонда, где ће стизати средства из различитих земаља и Русије. А преко фонда би требало да Русија плаћа закуп Крима?!

 

«Након испуњења ових услова биће уклоњене санкције Русији, а њени односи са западним земљама ће се опоравити», рекао је посланик.

 

Искрено не можемо а да не приметимо, да овом посланику украјинског парламента «очигледно није баш добро»

Тагови: ; ; ;