Председник Томислав Николић, премијер Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић упутили су телеграме саучешћа поводом изненадне смрти руског амбасадора при УН Виталија Чуркина.

 

 

Николић је поводом смрти Чуркина изразио најдубље саучешће председнику Руске Федерације Владимиру Путину, министру спољних послова Сергеју Лаврову и члановима његове породице.

 

За Чуркина је рекао да је знаменити дипломата Руске Федерације и велики пријатељ Србије и српског народа.

 

«Остаће нам у трајном сећању као врсни бранитељ међународног права и личност од великог угледа, поштован од свих у Уједињеним нацијама», поручио је Николић, саопштила је прес служба председника Србије.

 

 

Вучић је телеграм саучешћа упутио председнику Русије Владимиру Путину и премијеру Дмитрију Медведеву, нагласивши да је био почаствован сарадњом са Чуркином.

 

«Са великом тугом сам примио вест да је преминуо амбасадор Виталиј Чуркин, стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама у Њујорку, на радном месту, док је својим великим дипломатским знањем доприносио бољем разумевању земаља и народа», наводи се у телеграму премијера.

 

 

Вучић истиче да је ово је велики губитак не само за породицу и пријатеље, већ и за све оне који су имали прилику да га познају.

 

Лично сам био почаствован срдачном сарадњом са амбасадором Чуркином, који је био вољан да кроз искрене и мудре савете подели своје велико дипломатско искуство, напомиње премијер.

 

 

«У име Владе Србије и своје име, породици и пријатељима амбасадора Чуркина, вама и Влади Русије упућујем искрено саучешће», наглашава се у телеграму премијера.

 

 

Дачић је телеграм саучешћа упутио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову истакавши да је Србија изгубила искреног пријатеља.

 

«Затекла нас је вест о изненадној и прераној смрти амбасадора Русије при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина. Русија је изгубила врхунског дипломату и великог патриоту, а Република Србија искреног пријатеља и колегу. Амбасадор Чуркин био је врстан дипломата и прави представник високе школе руске дипломатије», наводи се у телеграму, саопштило је министарство.

 

 

Дачић је у име Министарства спољних послова Србије и своје лично име Лаврову и руском министарству спољних послова упутио изразе дубоког и искреног саучешћа, а породици Чуркин речи подршке и утехе у тешким тренуцима за њих.

 

 

 

РТС/Танјуг

Тагови: