Признавањем докумената издатих од стране ДНР и ЛНР Русија је на два корака од признања независности ових република, наводи се у чланку Њујорк Тајмс-а посвећеном указу председника Русије Владимира Путина посвећеном признању докумената ДНР и ЛНР.

 

 

Дејства указа председника Русије, престају да важе моментом постизања дипломатског решења за конфликт.Међутим «оваква решења Русије којима се документа побуњеника из других делова бившег СССР признају, попут универзитетских диплома или извода из матичних књига венчаних и раније су подривали дипломатско решавање конфликта. Ови ситни, бироктатски потези довели су 2008 године до признања независности грузијских република Абхазије и Јужне Осетије од стране Русије»- наводи се у чланку Њујорк Тајмса.

 

Њујорк Тајмс напомиње да самим указом Русија не подржава власти ДНР и ЛНР него их именује као «органе који делују у овим регионима».

 

Лист наводи да се указ појавио у моменту кад је Русија подвргнута критици на Минхенској конференцији. Потпредседник САД Мајк Пенс изјавио је да «Русију треба позвати на одговорност» што се сматра као, до сад најтежа критика Трампове администрације на рачун Русије.

 

Да ли је указ био одговор на заоштравање реторике америчке администрације није јасно, међутим украјински званичници у то не сумњају. Њујорк Тајмс признаје да су групе украјинских националиста блокирале три железничке линије које се користе за размену трговине између ове две републике и других делова Украјине и да националисти ове акције називају блокадом. У позадини ових проблема указ Кремља може се сматрати као «хуманитарни корак да се помогне становницима ових области»- наводи Њујорк Тајмс.

Тагови: ; ; ; ;