Јуче је у главном граду Уједињених Арапских Емирата Абу Дабију отворена 13. међународна изложба наоружања и војне опреме IDEX 2017, на којој своје производне капацитете представљају српске компаније Југоимпорт СДПР, Слобода, Прва петолетка, Застава оружје, Крушик и Борбени сложени системи.

У Абу Дабију премијерно су приказaнa четири нова производа одбрамбене индустрије Србије, који су изазвали велико интересовање већ првог дана Сајма IDEX 2017. Један од њих је артиљеријска ракета са корекцијом путање Шумадија, домета 300 километара, намењена за лансирање са вишецевног лансера ракета.

Представљен је и беспилотни хеликоптер за осматрање и борбена дејства Стршљен, са аутономијом лета од пет сати када је у питању осматрање, а два и по сата када је реч о борбеним дејствима.

Изузетну пажњу посетилаца изазвало је вишенаменско оклопно возило Милош, намењено за извиђачка, патролна и специјална дејства и заштићено од дејстава противтенковских мина, са погоном на сва четири точка. Новитет је и артиљеријска ракета Град, домета 52 километра, у калибру 122 милиметра.

Штанд Југоимпорт СДПР-а надмашио је досадашња издања и по величини и по броју и значају експоната. Осим стандардних производа наших предузећа као што су разне врсте стрељачког наоружања, све врста малокалибарске, средње и крупнокалибарске муниције и компонената, невођених и вођених ракета, система АЛАС, оптике и оптоелектронике, по први пут су у природној величини изложени самоходна хаубица Нора 155мм и оклопно возило 8×8 Лазар.

Производи српске војне индустрије звезде Сајма наоружања у Абу Дабију

На Сајму IDEX 2017 према најавама организатора учествоваће више од 1200 компанија из 57 земаља. Наш штанд је већ првог дана изазвао велико интересовање и посетио га је низ страних делегација.

Извор МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Тагови: ; ; ;