Саслушање лидера Демократског фронта Андрије Мандића и Милана Кнежевића у Специјалном тужилаштву почело је у 10 сати. Они се терете да су део плана да се на дан одржавања парламентарних избора 16. октобра, насилно смијени власт, преноси РТЦГ.

 

 

Прво ће бити саслушан Мандић, док ће специјални тужиоци саслушати Милана Кнежевића у 13 часова.
Мандић на улазу у зграду тужилаштва није дао изјаву за медије, већ је само махнуо окупљеним новинарима.

 
Двојици челника ДФ-а је Скупштина прошле недеље укинула имунитет на захтев специјалног тужиоца Миливоја Катнића који је то тражио и због привођења двојице посланика.

 

Специјални тужилац Црне Горе оптужио ФСБ за покушај пуча и запријетио да ће се опасати динамитом

 
Обавезујућим упутством врховни државни тужилац Ивица Станковић је, међутим, предложио специјалном тужиоцу да одустане од привођења двојице челника ДФ, сматрајући да оно није потребно.
Катнић је казао да разуме одлуку специјалног тужиоца, да је она донета у «измењеним околностима» , јер се «претило грађанским ратом».

 
Катнић је синоћ, гостујући у емисији «Жива истина», саопштио да Тужилаштво треба да утврди да ли су Мандић и Кнежевић знали за план који је осмислио Рус Едуард Широков, означен као главни организатор осујећеног државног удара.

 

ЕКСКЛУЗИВНО. Милан Кнежевић: Русија подржава војну неутралност Црне Горе и неће да се меша у њене унутрашње ствари

 
По његовим речима, умешаност појединаца из ДФ-а већ је доказана пред судом кроз пресуде четворици чланова групе, осумњичених за умешаност, а који су се нагодили са Тужилаштвом и признали кривицу.

 
Према сумњама Тужилаштва, челници Фронта требало је да предводе насилан упад у Скупштину, да прогласе изборну победу тог опозиционог савеза. План је подразумевао и хапшење тадашњег премијера Мила Ђукановића.

 
Тужилац је синоћ први пут јавно саопштио да су поред «руских националиста» у покушај тероризма умешани одређени државни органи Русије, «на којој је да то испита».

 
У том смислу поменуо је главноосумњиченог Едуарда Широкова за кога тврди да му је то лажни идентитет, да је он Шишмаков и да је био заменик руског војног аташеа у Пољској из које је, како је рекао, протеран због шпијунаже.

 

 

Тагови: ;