Шокантни снимак сигурносних камера малејизиског  аеродрома у Каула Лумпуру показује сам напад на брата Севернокорејског лидера и његове последње тренутке.

Снимак показује напад две жене на Ким Јонг-Нама док стоји испред огласне табле- једна (жена у белој блузи) прилази и грли га са леђа, највероватније га тиме спречавајући да се одбрани, док му друга прска спреј у лице.

 

Мало касније на снимцима сигурносних камера малезијског аеродрома се види Ким Јонг Нам  како објашњава аеродромском обезбеђењу да је нападнут, показујући да је нечим попрскан по лицу.

Два припадника обезбеђења га одводе у службу медицинске помоћи на аеродрому, где он након неколико тренутака умире.

Подсетимо да су за напад на брата Севернокорејског лидера ухапшене четири особе. Две жене са аеродрома, које су ухапшене врло брзо након напада, и два мушкарца од којих је један момак једне од ухапшених.

Жена у белом са аеродрома, након хапшења

Док је други ухапшени мушкарац 47 годишњи Ри Јонг-Кол из Пјонгјанга дипломирани професор хемије који је радио на севернокорејском универзитету до 2000. године, а касније се бавио истраживачким радом из области хемије у Индији.

Жена која је прснула спреј у лице брату Северонокрејског лидера

 

Овај случај је подигао тензије између Малезије и Северне Кореје.

 

Пјонгианг званичници су тражили  да преузму Кимово  тело и снажно  се успротивили аутопсији, рекавши да ће негирати било какве резултате, док су Малежани  изјавили да ће урадити аутопсију у сваком случају, напоменувши да је то део истражног поступка.

 

 

Канг Чол, амбасадор Северне Кореје у Малезији,  оптужио  је Малезију да  «покушава да сакрије нешто» и да је обдукција извршена «једнострано и без нашег присуства.»

 

Тагови: ; ;