«Иза покушаја државног удара у Црној Гори стоје националнистичке структуре из Русије, али сада знамо и да су у њих били укључени руски државни органи.» – изјавио је у телевизијском интервјуу Миливоје Катнић специјални тужилац Црне Горе.

 

 

Катнић је такође оптужио руски ФСБ да је у октобру прошле године у Црну Гору упутио своје »специјалне снаге, са задатком да ријеше ствар», додајући да су државни органи Црне Горе одлучили да овим снагама дозволе да напусте земљу.

 

Катнић је током интервјуа навео да Едуард Широков, главно осумњичени за покушај организовања државног удара у Црној Гори, не зове тако већ »Едуард Шишмаков, који је 2014. године био замјеник руског војног аташеа у Пољској, али је протјеран због шпијунаже у Русију, као персона нон грата. Овај пасош му је дат од органа Русије и припадник је руских безбједносних служби».

 

Терористи су имали задатак да 16-тог увече Мила Ђукановића траже по улицама, каже господин Кантић.

 

»Mи из специјалног тужилаштва омогућили смо младима у Црној Гори мир, могућност да лајкују по друштвеним мрежама и пију пиће по кафићима» – изјавио је такође Катнић, додајући да су Русија и ДФ »жељели да од Црне Горе направе Сирију и Блиски Исток».

 

За учешће у покушају државног удара поред Русије и опозиционог Демократског фронта, специјални тужилац оптужио је и православну цркву:

 

»Могу вам само рећи да је у Црну Гору, рецимо, тада дошло више попова истог имена и презимена. У манастиру Острог су те ноћи, 15. октобра, били и чланови ДФ-а који су се срели са овим лицима. То је било мјесто гдје је им било најлакше да се нађу».

 

Специјални тужилац Катнић такође се захвалио на помоћи безбједоносним службама »пријатељских земаља», наводећи да »лично осјећа посебну захвалност према службама САД и Велике Британије, односно Енглеске».

 

Миливоје Катнић је на крају интервјуа навео да због страха за своју личну безбједност »размишља да се опаше динамитом». Реакција антитерористичких служби и надлежних психијатријских установа, поводом најаве специјалног тужиоца Миливоја Катнића да планира да се опаше динамитом за сада нема. Свака неовлашћена употреба експлозивних средстава по црногорском закону представља тешко кривично дјело против безбједности људи и имовине.

 

Игор Дамјановић

Тагови: ;