Црногорски званичници отворено прозивају Москву за умешаност у припрему «државног удара». Кремљ негира утицај на парламентарне изборе.

 

 

Пише: В. КАДИЋ, Вечерње Новости

 

Пет месеци након најављеног и још недоказаног «државног удара» у Подгорици, који је наводно требало да се одигра на дан парламентарних избора 16. октобра прошле године, црногорски званичници први пут (иза леђа НАТО лобиста) јавно прозивају Москву за наводну умешаност у догађај који је требало да у црно завије Црну Гору. После изјава које је премијер Душко Марковић дао америчком магазину «Тајм», да су им руски званичници отворено претили, огласио се Џон Мекејн, НАТО лобиста Црне Горе у Сенату САД.

 

Црна Гора иде у НАТО због луке Бар и Русије: Марковићев интервју Американцима

 

— Њих двојица су месецима надгледали регрутовање и опремање мале групе српских националиста, прерушених у полицајце, који је требало да изврше напад на зграду црногорског парламента и убију тадашњег премијера Мила Ђукановића.

 

Кремљ је демантовао било какву умешаност, а црногорски тужилац није оптуживао руске власти већ је за све оптужио руске националисте. Проруска опозиција у Црној Гори тврди да је читав случај излажиран, наводи «Телеграф».

 

У међувремену је и војни министар Предраг Бошковић изјавио овом листу да «нема сумње да су све организовали и финансирали руски обавештајни званичници заједно са националистима у Црној Гори.»

 

На ову причу реаговао је Небојша Медојевић, један од лидера Демократског фронта:

 

— Премијер Марковић је измислио да је НАТО дао информације о лажном државном удару. Нека јавно саопшти када му је и којим каналом Алијанса дала информације о припреми наводног удара.

 

ЕКСКЛУЗИВНО. Милан Кнежевић: Русија подржава војну неутралност Црне Горе и неће да се меша у њене унутрашње ствари

Како преносе подгорички портали, он је рекао да му је премијер Марковић пренео «ужасне ствари које Русија чини у Црној Гори»!

 

И док се Кремљ још не оглашава на «пацке» из Подгорице, из Лондона је стигла нова «бомба». Британски «Телеграф» позивајући се на извор из тамошње владе пише да је Русија планирала да 16. октобра убије бившег премијера Мила Ђукановића и збаци његову владу! Лист наводи да је било планирано заузимање зграде Скупштине и убиство прозападног лидера, као и да су тим планом руководили руски обавештајци уз подршку и благослов Москве, како би саботирали план Црне Горе да се учлани у НАТО.

 

Црна Гора и умеће западних медија: И лоша сензација је ипак сензација. Владимир Корнилов

 

План је спречен само неколико сати пре него што је требало да буде спроведен у дело, а требало је да уведе земљу у немире у предвечерје њеног учлањења у НАТО. Британски шеф дипломатије Борис Џонсон и његов амерички колега Рекс Тилерсон, наводи «Телеграф», подсећају да су на потерници Интерпола двојица руских држављана за које црногорске власти тврде да стоје иза планираних напада.

 

Душко Марковић, председник Владе Црне Горе, америчком «Тајму» описао је догађаје који су претходили 16. октобру.

 

— Човек је дошао код наше тајне службе и открио читав сценарио. Рекао нам је да га двојица Руса подржавају. Испоставило се да су то Едуард Широков и Владимир Попов припадници војно-обавештајне службе Русије. Тужилаштво је покренуло истрагу како би потврдило те наводе. Руски званичници су нам отворено претили — изјавио је Марковић.

Тагови: ; ; ; ;