Хрватска десница, предвођена овог пута Жељком Маркић, предузима све напоре да загребачке «Новости», које издаје Српско народно веће, не добију државну помоћ за ову годину. Маркић тврди да «Новости» вређају хрватски народ и воде дискриминаторску уредничку политику, а да Милорад Пуповац истовремено седи у телу које одлучује о давању новца и води СНВ, који га добија. Ради се о нешто мање од пола милиона евра или 3,2 милиона куна, а Маркић каже да се највећи део новца троши на велике плате у «Новостима», иако је реч о средствима намењеним културној аутономији Срба у Хрватској. Анализу текстова које је лист објавио чланови удружења «У име породице» намеравају да пошаљу и премијеру Андреју Пленковићу, али и државном тужилаштву.

 

 

Изјаве Жељке Маркић изазвале су бурне реакције и међу политичким странкама, па ХНС тврди да њима показује нетрпељивост према листу српске националне мањине, што је недопустиво у отвореном и толерантном друштву каквом тежи Хрватска. У последњем броју «Новости» су објавиле на насловној страни слику Жељке Маркић са хитлеровским брчићима», уз наслов «Колико фашизма». Угледни новинар Виктор Иванчић је написао:

 

— Пракса коју негује Жељка Маркић толико се раширила да «хрватски народ» сада већ и није ништа друго него употребна фикција, фантазматски елемент болесних приватних неуроза, шифра за некажњено препуштање најгорим политичким опачинама. Ми, «хрватски народ», имамо много проблема, а један од корпулентнијих је госпођа Жељка Маркић — наводи он.

 

 

Уредништво листа тврди да Маркићева није поднела никакве доказе да «Новости» шире мржњу, али да је недавно покренула акцију за гашење непрофитних медија у Хрватској:

 

— Имамо ауторе који пишу жестоку сатиру и бритку иронију и кад се то извади из контекста, онда се манипулише, а то манипулисање је намерно. «Новости» поштују уставне вредности с којима се Жељка Маркић не слаже, а намера да се угаси било који медиј је страшна — каже главни уредник Никола Бајто.

 

 

Истовремено, из СНВ-а поручују да су поносни што у «Новостима» пишу светски познати аутори као Борис Дежуловић и Виктор Иванчић, које су «управо гоничи из ‘У име породице’ отерали из ‘хрватског’ новинарства. Они су већ сада величине, сутра ће бити у антологијама, а од Маркићке и њених ће остати само ‘У’.» Напади на «Новости», иначе, нису новост, било је тога и пре, а у СНВ-у објашњавају да средства добијају на јавном конкурсу Савета за националне мањине И испуњавају све потребне критерије.

 

Недавно смењени директор Хрватског аудиовизуелног центра Хрвоје Хрибар изјавио је у недељу како му је бивши хрватски министар културе Златко Хасанбеговић својевремено ставио под нос папир на којем је био попис филмских пројеката који конкуришу за средства из буџета и рекао: «Па то су све Срби», те да се мора наћи начин да се спрече ти пројекти.

 

Хрибар, који је у ХАВЦ-у био задужен за пројекте хрватске кинематографије, објаснио је да је тада Хасанбеговићу одговорио како, у оквиру конкурса, «нема увид у нечију националност», и предложио му да изради правилник по коме Срби не би могли да се кандидују. Хасанбеговић му је на то, додао је Хрибар, одговорио: «Ви се шалите».

 

 

 

Новости

Тагови: ; ; ; ;