Председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да су злочини које су починили муџахедини над српским војницима и заробљеницима на Озрену по начину извршења тежи од оних који се приписују Србима у Сребреници.

 

 

«Злочини почињени над Србима на Озрену имају све елементе геноцида, али нажалост, налогодавци и непосредни извршиоци нису одговарали за те злочине», рекао је Митровић.

Он је навео да је на Озрену измештено 11 масовних српских гробница са око 140 тела, од чега је најкарактеристичнији случај из Гостовића где су 53 српска борца масакрирали муџахедини, од чега је 12 тела пронађено и идентификовано.

 

Митровић је рекао да је на Озрену заробљено 459 српских војника, од чега их је 49 размењено, 271 идентификовано, а 131 се води као нестао.

 

Он је навео да Република Српска још потражује 1.676 бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српској налази 657 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака.

 

Коментаришући најаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће ове седмице бити поднесен захтев за покретање ревизије пресуде против Србије, Митровић је рекао да не верује да Изетбеговић у својој намери нема подршку неког од високих званичника међународне заједнице.

 

«Ово ме све подсећа на 90-те године без обзира на другачије околности када је Алија Изетбеговић имао подршку тадашњем америчког амбасадора у БиХ да не подржи Кутиљеров план», истакао је Митровић.

 

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић најавио да је ће следеће седмице бити поднесен захтев за ревизију пресуде Међународног суда правде у предмету против Србије.

 

 

 

Тагови: ; ;