Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин захвалиио је, како каже, свим српским пријатељима који су добрим речима одали почаст сталном представнику Русије при УН Виталију Чуркину, који је у понедељак преминуо у Њујорку.

 

 

У писаној изјави достављеној медијима, Александар Чепурин истиче да су мнноги Срби са дубоком тугом доживели вест о смрти Чуркина.

 

«Напустио је живот један од најпознатијих дипломата савременог света, професионалац врхунске класе, који је дао неизмеран допринос јачању угледа Русије на међународној арени. Виталиј Иванович је у свом непоновљивом стилу сликовито и искрено износио став Русије и непоколебљиво бранио правду, међународно право и углед Уједињених нација», написао је Чепурин.

 

 

Својим радом Виталиј Чуркин је, истакао је Чепурин, стекао љубав и поштовање Срба.

 

«Плодно је радио у оквиру босанско-херцеговачког регулисања. Блокирање у Савету безбедности УН отворено антисрпске британске резолуције о геноциду у Сребреници, као и спречавање учлањења такозване ‘Републике Косово’ у УНЕСКО јесте у многоме и његова заслуга», подсетио је Чепурин.

 

 

Нема сумње, поручио је, да је Виталиј Чуркин био надљудски оптерећен на послу.

 

То је, као правило, радни дан од 12 часова и даноноћни рад на актуелним међународним проблемима.

 

О таквим људима се каже: «Он је ожењен послом», указао је Чепурин.

 

При томе је, истакао је, имао изванредан дипломатски таленат.

 

«Ова његова страна се слагала са сјајним људским врлинама, као што су тактичност, љубазност, пријатељско расположење. Све ово донело му је не само поштовање, него и симпатије — не само политичких истомишљеника, него и противника.

 

 

Виталиј Чуркин је проживео срећан професионални, лични и породични живот. Оставио је велики позитивни траг у историји међународних односа», навео је Чепурин, амбасадор Русије у Србији.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ;