Брат од стрица Муамера Гадафија, Ахмет Гадафи ел Дам затражио је од дипломата УН и Савета безбедности извињење за учешће у догађајима у Либији 2011. године, под именом „арапско пролеће“.

 

 

„То су биле ужасне године, не може им се дати било какво одређење. Сви који могу да виде, виде шта се дешава у Либији. Потпуно уништење, бекство грађана из својих кућа, глад. Наша земља живи у потпуном мраку, народ све ове године страда, а главни разлог су незаконите резолуције СБ УН о Либији“, саопштио је Гадафи у интервјуу РТ.

 

По његовом мишљењу за то треба да сноси одговорност СБ УН.

 

„На ову годишњицу ми треба да затражимо од њега да се извини свим Либијцима, онима којима су биле уништене куће, пониженима и увређенима, извине онима који ме данас можда слушају. У њихово име тражим од УН, СБ, великих сила да се извине за то што се десило 2011. године. За њихово неодговорно учешће у догађајима којим су се кршиле усвојене резолуције. Наше речи потврђују речи одлазећег председника Обаме, речи председника Италије, парламента Велике Британије и свих међународних истражитеља да догађаји у Либији нису револуција“, рекао је он.

 

„Сви они треба да се извине и како је говорио Исус Христ — ко је покварио треба и да исправи. Рат, уништење Либије — све то је, по њиховом сопственом признању, била грешка“, додао је он.

 

 

То што се сада дешава у Либији, по његовим речима, је „злочин у сваком погледу“.

 

У Либији је 17. фебруара обележено шест година од почетка „арапског пролећа“ које је прерасло у грађански рат.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;