За саветника америчког председника за националну безбедност постављен  је генерал-пуковник  Херберт Рејмонд Мек Мастер, изјавио је портпарол Беле куће Шон Спенсер.

«Председник је именовао генерал-пуковника Мак Мастера за шефа Савета за националну безбедност. Генерал-потпуковник Кит Келог остаје на челу шефа особља Националног савета безбедности.» написао  је Спенсер на Твиттеру.

 

Келог је преузео позицију вршиоца дужности шефа Националног савета за безбедност након оставке генерал-потпуковника Мајкла Флина, који је био присиљен да напусти свој положај након скандала у вези његовог разговора са руским амбасадором у САД Сергејем Кислаком у децембру. Флин је касније признао да није «у потпуности информисао» Белу кућу о садржају разговора.

 

Мак Мастер је рођен 24. јула 1962. у Филаделфији. Године 1980. дипломирао је на Војној академији Валеи Форџе, а четири године касније на  академији Вест Поинт.

 

Служио  је у групи америчких војника у Немачкој, учествовао у «операцији Пустињска олуја» у Ираку, за који је награђен Сребреном Звездом. Касније је служио на Блиском истоку, а  2000-их је учествовао у операцијама у Ираку и Авганистану.

 

Тагови: ; ; ;