Хрватска је драстично повећала продају муниције из југословенског и ратног раздобља Саудијској Арабији у 2016. години, упркос упозорењима организација за људска права о илегалном преусмеравању пошиљки у ратна подручја, што представља кршење међународних закона, пише Балканска истраживачка регионална мрежа.

 

A box containing RAK-12 rocket fuses marked KS (believed to indicate the former Koncar factory in Sesvetski Kraljevec, Croatia) and produced in 1995. The video was published by the Fist Coastal Division on August 5, 2015. Foto: BalkanInsajt

 

У првих девет месеци прошле године, Загреб је продао муниције, мина и ракетних бацача у вредности од 83 милиона евра (88 милиона долара), откривају Балканска истраживачка регионална мрежа (БИРН) и Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције (OCCRP).

 

Цифре за период од октобра до децембра тек треба да буду објављене.

 

Видео-снимци и фотографије који су се појавили из Сирије пружају уверљиве доказе о присуству муниције и оружја хрватске производње у тој држави.

 

RAK-12 rockets marked “AL” in video posted by Sword of al-Sham on May 18 2016. A Croatian soldier was photographed with an identical rocket also marked “AL”. Foto: BalkanInsajt (РАК-12 ракете које је поставила бригада Sword of al-Sham)

 

 

Хрватска је, како се наводи, једна од првих држава које су испоручиле оружје сиријским побуњеницима, ослобађајући се на тај начин залиха муниције током зиме 2012. године.

 

Опрема је усмерена преко Јордана, плаћена од Саудијске Арабије уз координацију ЦИА, дуж пута којим је од тада из средње и источне Европе пренето оружје у вредности већој од милијарду евра.

 

Од тренутка када су те прве испоруке разоткривене, Хрватска је уложила максималне напоре да детаљи те трговине не би доспели у медије, уклањањем кључних информација као што је коначно одредиште из службених извештаја, пренео је Балканинсајт.

 

Nour al-Din al-Zenki Movement, part of the Free Syrian Army, using a Croatian-made RAK-12 in April 2016. (Нур ел Дин ел Зенки покрет, део Слободне војске Сирије, користи РАК -12 произведен у Хрватској)

 

Новинари су, међутим, нашли начин да заобиђу тајност, коришћењем мало познатих података УН о трговини, који су открили како је Хрватска извезла више од 2.600 тона деценијама старе муниције (коју је хрватска војска прогласила вишком) модерно опремљеној војсци Саудијске Арабије између фебруара и септембра 2016. године.

 

Од децембра 2012. године и почетка рата у Сирији, Хрватска је извезла оружје и муницију вредну 126 милиона евра (134 милиона долара) Саудијској Арабији и 44 милиона евра (47 милиона долара) Јордану, према подацима са интернет странице УН Kомтрејд, која објављује детаљну међународну статистику о трговини добрима из 99 различитих категорија, укључујући муницију.

 

Пре тога, трговина оружјем и муницијом је била практично непостојећа у Хрватској.

 

Хрватска је укупно испоручила више од 6.000 тона муниције за ручно и лако оружје, која је вероватно подразумевала метке, минобацачке пројектиле, ракете, гранате, само заливском краљевству. То је једнако тежини 750 милиона метака за калашњикове АК-47.

 

(ВИДЕО) Авион «Антонов 124» из Загреба за Саудијску Арабију однео оружје?

 

Између 2012. и 2014. године, Хрватска је одобрила извозне лиценце вредне 302 милиона евра Саудијској Арабији, Јордану, Турској и Уједињеним Арапским Емиратима, за четири кључна добављача сиријске опозиције.

 

Бројке, последње доступне, углавном су засноване на извештајима Европске комисије.

 

Подаци УН о трговини показују да је пре 2012. године Хрватска извезла мање од милион евра муниције годишње, али је та цифра порасла од почетка сиријског грађанског рата на 4,7 милиона евра (пет милиона долара) 2012. године; 30 милиона евра (32 милиона долара) 2013. године; 35 милиона евра (37 милиона долара) 2014. године; 6,6 милиона евра (седам милиона долара) 2015. године и 77 милиона евра (82 милиона долара) 2016. године.

 

Хрватска нема већу активну производњу муниције и у претходним годинама је увезла мање количине оружја, што указује да ови извози потичу од великих залиха Министарства одбране Хрватске које датирају из Југославије и ратова из раних деведесетих.

 

According to report by Conflict armament research, an organization that traces arms found in different war zones, in June 2014, Kurdish People’s Protection units captured two Yugoslav made M79 ‘Osa’ 90 mm HEAT rockets from Islamic State forces in Tal Khinzir, Northern Syria. These are believed to have been delivered by Croatia to Jordan in 2013. Foto: BalkanInsight (Југословенска «Оса» нађена код терориста «Исламске државе». Доставила Хрватска Јордану 2013.)

 

 

Како се наводи, Хрватска истрајно одбија да призна да остварује огромну добит од ликвидације својих залиха на ратиштима на Блиском истоку, али документи које је објавила организација под именом «Регионални приступ смањењу залиха» показују велики пораст продаје загребачких залиха који се поклапа са почетком грађанског рата у Сирији.

 

Додаје се и да је портпарол Министарства економије прво рекао новинарима БИРН-а и OCCRP да није било извоза бацача ракета или граната Саудијској Арабији током 2016. године, а када су га новинари суочили са службеним бројкама из УН и Хрватског завода за статистику, које говоре супротно, он није имао коментара.

 

 

Извоз оружја из Хрватске у Саудијску Арабију и Јордан од 2012. до 2016. Фото: Балканинсајт

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;