Колинда Грабар Китаровић је изјавила да се «Хрватској намеће некакав терет усташтва и фашизма, јер је то управо оно што покушавају неки у нашим суседним земљама како би дискредитовали Хрватску».

Хина преноси да је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, у интервјуу за Нову ТВ, поводом друге годишњице мандата, «поновила свој став како се ХОС-ова плочу у Јасеновцу с усташким поздравом ‘За дом спремни’ не може само тако уклонити, ако је ни сам закон не забрањује».

 

Плоча није усмерена на оно што се догодило у Јасеновцу у Другом светском рату, што дубоко поштујем. Ако смо правна држава, онда поштујемо своје законе. Уколико је статутом ХОС-а то било регулисано годинама, а пре тога нису реаговали ни моји претходници нити претходне владе, зашто сад то наједном постаје проблем», навела је Грабар Китаровићева и додала да «треба исто тако одати дужно поштовање према једанаесторици младића који су погинули бранећи Хрватску и Јасеновац».

Хрватска агенција наводи да је председница те државе рекла да је «јасније него било ко у Хрватској осудила све тоталитарне идеологије и врло јасно се одредила према Јасеновцу», али и истакла да «неће допустити да се ‘тестера окрене наопако’ и изједначује Други светски рат са домовинским ратом», као ни да се «прави вештачка подела у друштву на оне који су били на страни антифашизма и оне који су на страни домовинског рата».

 

«То апсолутно не искључује једно друго», казала је хрватска председница.

 

Колинда Грабар Китаровић тврди да «неће допустити да се пљује по хрватским вредностима и Хрватској намеће некакав терет усташтва и фашизма».

 

«Јер то је управо оно што покушавају неки у нашим суседним земљама како би дискредитирали Хрватску», рекла је Грабар Китаровићева.

 

Оптужила је медије да извлаче њене изјаве из контекста и постављају их у контекст некакве међународне присиле.

 

«Ја нисам таква особа, ја се залажем за Хрватску која је суверена и самостална, која је чланица ЕУ и НАТО, која има свој став, која води рачуна о националним интересима. Нећу допустити никоме да вређа ову Хрватску, нити да вређа браниоце који су се борили за слободну демократску Хрватску, а не за било какве авети прошлости», поручила је председница Хрватске.

Извор РТС

Тагови: ; ; ; ;