„Лука Бар“ за НАТО спремна

Први пут је неко од званичника из Подгорице споменуо могућност да се део територије Црне Горе уступи НАТО! Премијер Душко Марковић је наговестио тај пројекат, иако званична Подгорица још куца на врата Алијансе.

 

 

– Ова лука је стратешки важна за противнике НАТО, посебно после конфликта у Сирији, када је Русија почела да тражи добру морску базу у топлијим морима – казао је Марковић за амерички магазин “Тајм”.

 

Ова изјава уследила је након што су у барску луку упловила три брода сталне групе НАТО за противминска дејства у оквиру посете Морнарици ВЦГ. Ради се о пољским, шпанским и немачким бродовима који делују у Средоземном и Црном мору за чишћење мина и других убојних средстава заосталих из минулих ратова.

 

Ставови Душка Марковића забринули су опозицију у Црној Гори, чак и оне који подржавају чланство државе у НАТО.

 

– Против стварања НАТО база су чак и они који су поборници учлањења у Алијансу. Ово није у складу са оним што су интереси грађана – каже Дритан Абазовић из Грађанског покрета УРА.

 

 

Чуђење не крију ни у Демосу.

 

– Ово се чује први пут и први пут се најављује да ћемо некоме нешто дати – коментарише Горан Даниловић.

 

 

И у СДП су против тога да Црна Гора уласком у НАТО даје део своје територије војном савезу.

 

 

 

КРЕНУО КАРАВАН

Референдумски караван, који чини посада од шесторо људи из покрета за неутралност, кренуо је јуче из Подгорице пут Брисела како би промовисао идеју да се питање чланства Црне Горе у НАТО реши референдумом. Путовање ће трајати 12 дана и за то време експедиција ће прећи девет држава и под точковима оставити око седам хиљада километара. Прва станица каравана је Косовска Митровица, а затим следе Скопље, Београд, Бањалука, Загреб, Љубљана, Беч, Праг, Берлин и Брисел.

 

 

Новости

Коментари: