Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао је да би Немачкој било тешко да дода 25 милијарди евра на буџет за одбрану.

 

 

Зигмар Габријел

 

Он је истакао да Немачка тешко може да испуни захтеве НАТО, а да се не повећа порез, преноси Ројтерс.

 

Гарбијел је изјавио да Немачка остаје посвећена НАТО циљевима, али додаје да би се требало посветити и коренима безбедносних проблема, поред трошења на војску, као што су промена климе и сиромаштво.

 

Довео је у питање исправност одлуке да се неколико процената бруто домаћег производа (БДП) троши на војску, јер Грчка троши два посто свог БДП-а на војску, а има проблема са исплаћивањем пензија.

 

Додаје да би Немачкој требало да буде одобрен кредит због 30-40 милијарди евра потрошених на избеглице које су се појавиле на територији те земље услед пропале војне интервенције на истоку.

„Морамо да нађемо 25 милијарди евра у кратком року како бисмо постигли НАТО циљ, а ја заиста не знам где ћемо наћи толики новац док се у исто време бавимо амбициозним договорима о смањењу пореза“, рекао је Габрјиел.

 

 

Он мисли да би требало задржати правац, а не улетети у трку наоружања, јер то само по себи не гарантује безбедност.

 

У првом значајном спољнополитичком обраћању на Минхенској безбедносној конфернецији у име администрације председника Доналда Трампа, потпредседник САД Мајк Пенс је упозорио савезнике у НАТО-у да морају пружити правичан допринос како би подржали НАТО, напоменувши да многи „нису на јасном или уверљивом путу“ ка том циљу, преноси Ројтерс.

 

 

 

b92

Тагови: ; ;