Руски министар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу је на састанку са студентима Московског државног института говорио о раду Виталија Чуркина у бившој Југославији.

 

 

 

«Желео бих да овом приликом изразим своје искрено саучешће. Били смо добри пријатељи, и доста смо заједно урадили», рекао је Шојгу.

 

 

Он је рекао да се упознао са Чуркином током догађаја у бившој Југославији.

 

«По први пут је тада Русија створила систем хуманитарне помоћи, а ишло је шест великих хуманитарних конвоја. Велику заслугу за то је имао Виталиј Иванович», рекао је министар.

 

Шта је Виталиј Чуркин значио за Србију: Ево по чему ћемо га памтити

 

Шојгу је такође рекао да је заједно са Чуркином одвезао у Београд делегацију руског парламента. Према речима министра, после ове посете, 5 хиљада деце је одведено у Русију.

 

 

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров је говорио о тешкоћа са којима је Чуркин морао да се суочава у борби против објективности. Као пример, Лавров је испричао како је Чуркин покушавао да покрене истрагу о експлозији на пијаци у Сарајеву.

 

„У пролеће 1990. године истовремено смо били именовани за заменике министра, ја сам био задужен за УН, а он за Балкан, када је постао стални представник председника Русије за решавање кризе на територији бивше Југославије. У том својству, он је практично читав фебруар 1994. године провео у Босни и Херцеговини која је била захваћена сукобима, тражећи објективну истрагу експерата УН за експлозију на сарајевској пијаци Маркале, за коју су одговорност једнодушно хтели да пребаце на Србе“, написао је Лавров.

 

 

Он је додао да је у Сарајеву, где су свакодневно били активни снајпери, Чуркин дочекао свој 42. рођендан.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;