Нереди и протести потресају главни град Краљевине Шведске, извештавају локални медији. Сукоби демонстраната, углавном миграната, и полиције су се прелили из кварта Ранкеби на улице Стокхолма.

 

 

Према писању листа «Афтонбладет», разлог за изненадно избијања немира је хапшење младића за недолично понашање у области Ранкеби (такође познатом као «Мали Могадиш» ) приликом кога је група младића из овог насеља напала полицију.

 

Убрзо  су се сукоби између представника закона и миграната преселили на улице и метро у ком је дошло и до пуцњаве када је један од миграната ударио полицајца каменом, због чега је полиција отворила ватру.

 

 

У исто време, готово синхронизовано са овим инцидентом  становници кварта Ранкеби су почели да пале аутомобиле.

 

Занимљиво је да је свет збуњен тиме што је званични Стокхолм, упркос дешавањима у Шведској, упутио америчком Стејт Департменту захтев да се изјасне поводом помињања «инцидента у Шведској»  Доналда Трампа.

 

 

Подсетимо, Амерички председник је у суботу током скупа у Флориди рекао:

 

» Морамо да осигурамо безбедност наше земље! Погледајте шта се догодило синоћ у Шведској! Они су примили мноштво миграната, а сада имају такве проблеме који нису могли  ни да замисле «.

 

 

У недељу су се европски медији  ругали овој изјави Доналда Трампа, тврдећи да се у Шведској последњи инцидент са мигрантима догодио  давне 2010. године.

 

Сада, ти исти медији ћуте.

 

Подсетимо, Шведска је примила огроман број миграната током  избегличког таласа 2015-2016: са популацијом од око 10 милиона становника само у 2015. у Шведску је пристигло 163 хиљада азиланата из Блиског Истока и Африке.

Тагови: ; ; ;