Представници руске области Нижњи Новгород, међу којима је и епископ городецки и ветлушки Августин, посетили су данас Спомен-подручје Доња Градина у Козарској Дубици, где су на гробном пољу «Тополе» одали почаст жртвама концентрационог логора Јасеновац и стратишта Доња Градина.

 

 

 

» Дубоко сам потресен, а остаје унутар мене питање и недоумица — зашто је истина о тако страшном делу, постојању логора и уништењу готово милион православних Срба, Рома и Јевреја скривана у време рада Нинбершког трибунала и зашто се ћути о организатору таквих зверских дела» — изјавио је епископ Августин.

 

Доктор историјских наука и професор катедре светске дипломатије и међународног права на Нижегородском државном универзитету Олег Алексејевич Колобов изјавио је да је као професор историје потресен оним што је данас видео и чуо у Доњој Градини.

 

«С друге стране, изненађен сам начином на који се чува сећање на жртве и зашто овај меморијал није досад подигнут на светски ниво, јер су толике жртве дале свој живот овде, а то није публиковано» — рекао је Колобов.

 

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић нагласила је да је посета владике Августина и делегације из Русије значајна за ту јавну установу, пре свега, због промоције тог меморијала, јер су делегацију чинили универзитетски професори који су се први пут сусрели са историјским дешавањем у Другом светском рату на подручју Козарске Дубице, за страдање у концентрационом логору Јасеновац и Доњој Градини.

 

» Они су изненађени да први пут тако нешто чују и управо је то наша мисија — промоција меморијала, јер сваки посетилац који дође у Доњу Градину не остаје равнодушан, већ и даље ради на мисији ширења истине о логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини» — рекла је Тулековићева.

 

У Спомен-подручју Доња Градина делегацију из руске области Нижњи Новгород дочекали су и званичници општине Козарска Дубица, начелник Раденко Рељић, његов заменик Миле Злојутро и председник Скупштине општине Драган Јаћимовић.

 

У изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина делегацији из Русије представље је изложба под називом «Доња Градина, од села до меморијала».

 

 

СРНА

Тагови: ; ;