Екипа Референдумског каравана из Црне Горе на свом путу до Брисела посјетила је другу тачку – Скопље.

 

 

Македонија се, као и Црна Гора, налази у дубокој политичкој кризи, што су потврдили саговорници и домаћини чланова Каравана.

 
Учесници Каравана први састанак имали су са Иваном Стоилковићем, послаником Собрања Републике Македоније и предсједником парламентарне странке ДПСМ. Током вишесатног разговора највише је било ријечи о актуелној политичкој ситуацији у објема земљама, те су и размијењена искуства везана за превазилажење политичке кризе на демократски начин.

 

– Питање НАТО интеграцијâ проблем је који се тиче свију земаља Балкана, проблем који постоји и ван граница Балкана, јер на различитим странама свијета влада иста матрица недемократског понашања. Референдумски караван је наш вид борбе за доношење демократске одлуке о овом битном питању за Црну Гору – поручио је саговорницима у Скопљу Марко Милачић.

 

– Власт се мора принудити да испоштује вољу народа. Непослушност треба исказати на све познате, али и на неке нове и креативне начине, који ће скренути пажњу шире домаће и међународне јавности – истакао је Стоилковић.

 

Кренуо «анти НАТО караван» од Подгорице до Брисела, прва дестинација је Косовска Митровица

 

Након срдачног разговора размијењени су пригодни поклони и договорена даља сарадња.
Угледни македонски новинар Миленко Неделковски, чија је телевизијска емисија једна од најгледанијих у земљи, био је веома јасан у свом ставу по питању изражавања демократске воље народа у Црној Гори:

 

– Уколико Црна Гора сматра да је демократска држава, онда мора да влада основно демократско право: да се чује глас сваког грађанина! Без разлике да ли Црногорци гласају за улазак или за неулазак у НАТО.

 

Ми смо у Македонији имали неколико референдума, укључујући и онај на коме смо се опредијелили за излазак из Југославије и нашу државну независност.

 

Зато сматрам да и народ Црне Горе заслужује да сâм одлучује о својој судбини. Судбину црногорског народа не смије рјешавати мала група корумпираних политичара, у највећој мјери криминалаца, који су гоњени од италијанског тужилаштва и других институција из иностранства. Зато се не смије ништа урадити на штету народа.

 

Екипа Референдумског каравана сусрела се и са члановима редакције иНФОМАX портала: Наталијом Ивчевом и Александром Митевским. Митевски поручује да би идеја расписивања референдума о уласку у НАТО савез могла бити добра и за Македонију.

 

– Како је кренуло и код нас ће бити потребна нека слична иницијатива као што је Референдумски караван, пошто смо већ свједоци да постоје слични притисци од стране неких западних центара да се Македонија против народне воље угура у НАТО.

 

Желим вам срећан пут и да испуните оно што сте наумили, а очекиваћемо вашу подршку за случај да дођемо у исту ситуацију у којој сте ви сада.

 

Следећа станица Референдумског каравана је Београд.

 

Марко Милачић

Тагови: ; ; ; ;