Нови саветник за националну безбедност америчког Председника Доналда Трампа Херберт Рејмонд Мекмастер је објавио бројне анализе у којима се, поред осталог, бавио и НАТО агресијом на Југославију.

 

СРБИ ОПАСНИЈИ ОД ИГИЛ И АЛ КАИДЕ ЗАЈЕДНО

 

Он је описао да су током бомбардовања 1999 многе мете погођене случајно и да је Београд знао за потезе Алијансе захваљујући доушницима. Његова процена је да је због тога НАТО акција била неуспешна.

 

 

«Срби су евакуисали објекте чим су се они нашли на листи мета. Верујем да је Југославија имала шпијуне у НАТО редовима. И доушници у близини базе Авијано у Италији су јављали када авиони полећу. Због свега тога је НАТО акција била неуспешна и за 78 дана је уништено мање од 5% борбених система Југославије. Размере неуспеха су постале видљиве тек после завршетка акције», рекао је Мекмастер.

 

Према његовим речима, тадашњи Председник Југославије Слободан Милошевић је предвидео потезе Алијансе.

 

«Македонија је дала базу, али то није било стабилно окружење пошто тамошње становништво симпатише Србе и има страх од Албанаца. Грчка није дозволила прелете НАТО авиона, затворила је критичне линије, док су Французи и Италијани били резервисани због целе акције НАТО у Југославији. Планирање напада на Југославију је започето у мају 1998 године. НАТО је потпуно занемарио чињеницу да исход акције зависи од реакција Југославије. Све је требало да траје пет дана, али је потрајало због Слободана Милошевића», навео је Мекмастер, а преноси Танјуг.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;