Говорећи о Косову и Метохији у емисији „упитник“, председник Србије Томислав Николић је подсетио на то да је и пред европским комесаром Јоханесом Ханом рекао да, када је реч о преговорима са ЕУ, Србија неће одмаћи ако не склопи обавезујући суседски уговор са Косовом и Метохијом, што процењује као знак да се од Србије тражи признање КиМ, преноси РТС.

 

 

Указао је и на услов заједничке спољне и безбедносне политике пре него што су уследиле санкције Русији, у којима Србија није учествовала.

 

Како је рекао, многи су га у Србији демантовали, «али то је став са којим ће ускоро да нас суоче». Навео је да то није постао званичан став ЕУ, али да га најављују парламенти многих земаља чланица.

 

Према Николићевом мишљењу, најбоља припрема за то је да Србија отвори и затвори сва поглавља.

 

«Време ради своје, ми тренутно нисмо у најбољој позицији у односу на КиМ», рекао је Николић.

 

Додао је да је, после неколико година, двапут био на преговорима у Бриселу, и да је схватио да је атмосфера таква да се делегација Приштине налази под покровитељством ЕУ и да је њима много тога дозвољено. Како је рекао, наш преговарачки тим је у тим условима радио добро.

 

Када је реч о ситуацији са возом који је из Београда кренуо за Косовску Митровицу, Николић је рекао да је са Вучићем одлучио да тај воз не иде даље од Рашке, али да су косовске специјалне јединице већ стигле на административни прелаз на коме, према споразуму, нису смеле бити.

 

Како каже, то је знак да Срби немају праву заштиту и о томе треба разговарати са Кфором, Еулексом и Унмиком, јер је очигледно да се споразуми не поштују.

 

Николић подсећа да је Заједница српских општина идеја из његове прве платформе и да је она лако прошла, јер Албанци нису схватили дубину и значај ЗСО.

 

«А моја идеја је веома јасна. Оно што Србија препусти као надлежност Приштини, већину тога да Приштина препусти Заједници српских општина. Што тражи Приштина, да тражи и ЗСО, коју ће да формирају Срби», навео је Николић.

 

Како каже, Албанци би да се ЗСО никад не формира, али је то испит за ЕУ – да ли је у стању да спроведе оно што је договорено.

 

Тагови: ; ; ;