Гостујући у  емисији «Упитник» Николић је рекао да је то што Косово није примљено у Унеско тешко извојевана победа, али изванредна.» Мало је недостајало да Косово буде примљено, због огромног притиска који су отворено вршили ЕУ, Турска, Катар, Емирати, Саудијска Арабија», рекао је Николић.

Он је нагласио да није само Црна Гора та која треба да се убеђује, подсећајући да је и Грчка изашла из сале када је било гласање, као и да су то учинили Иран, Алжир, Египат.

 

«Постојала је могућност да Косово уђе у Унеско; то би био крај разговора. О чему после да разговарамо кад смо толико доказа пружили?», упитао је Николић.

 

Николић каже да је тада предложио да се одвоји баштина. Да хришћанска буде српска и да Србија брине о томе, а исламска да припадне привременим институцијама у Приштини. Истовремено је оценио да је СПЦ требало да буде укључена у дијалог.

 

Николић истиче да Србија не може да се сагласи са тим да Косово буде примљено у организацију по правилима Унеска.

 

Подсећа да су гласови који су омогућили победу Србије дошли од земаља као што су Јапан, Јужна Кореја, Пољска… «То су ти гласови за победу, мора да се разговара опет са пријатељима», навео је Николић.

 

«Нама је Унеско много битан, то је срж наше данашње борбе», поручио је председник.

 

Извор РТС

Тагови: ; ;