Црногорско Министарство иностраних послова саопштило је да се Москва у континуитету меша у унутрашње ствари Црне Горе и позвало Министарство иностраних послова Русије на стрпљење и уздржаност од «неутемељених» изјава.

Министарство је реаговало на данашњи иступ портпаролке руског министарства иностраних послова Марије Захарове, која је на конференцији за медије оптужила «власти у Подгорици да стоје иза антируске информативне кампање».

 

Она је као неосноване одбацила тврдње власти у Подгорици о мешању Русије у унутрашње ствари Црне Горе.

 

Претходно је специјални тужилац за организовани криминал Миливоје Катнић саопштио да су «руски државни органи на одређеним нивоима» умешани у покушај тероризма на изборни дан у Црној Гори.

 

У том смислу поменуо је припаднике руске војне обавештајне службе.

 

«Изјава портпарола руског Министарства спољњих послова један је у низу покушаја са званичних руских адреса да се без аргумената одговори на наша сазнања да се Москва континуирано меша у унутрашња питања Црне Горе», наводи се у реаговању црногорског МИП-а.

 

Додаје се да је то «посебно било изражено у сусрет парламентарним изборима 16. октобра».

 

«Када опсежна тужилачка истрага поводом организовања терористичког акта доведе до имена двојице руских држављана — да ли је за Москву једино прихватљиво да Црна Гора ћути о томе, или би било логично да званични руски органи сарађују у истрази како би се открила пуна истина о овом догађају», пише у реаговању званичне Подгорице.

 

Констатујући да су односи с Русијом погоршани, Подгорица поручује да је отворена за разговор о свим питањима која оптерећују односе две земље.

 

«Уместо дијалога на који позивамо, у континуитету из Москве стижу савети и инструкције шта је у интересу Црне Горе и њених грађана. На тај начин се наноси озбиљна штета руско-црногорским односима. Стога позивамо Министарство спољњих послова Русије на стрпљење и уздржаност од неутемељених изјава», закључује се у реаговању.

 

Односи две државе посебно су погоршани последњих пар година од како се Црна Гора ближи уласку у НАТО.

 

Додатно су погоршани од наводног покушаја тероризма на изборни дан у Црној Гори, чији су кључни организатори, како Тужилаштво сумња, руски обавјештајци.

 

 

РТС

 

 

Тагови: