Апелациони суд у Београду правоснажно је одбио молбу за изручење спрског држављанина Немање Ристића Црној Гори која га тражи због сумње да је учествовао у планирању терористичких аката пред одржавање парламентарних избора прошле године у тој држави, речено је «Танјугу» у том суду.

 

 

Апелациони суд је потврдио решење Специјалног суда у Београду којим је као неоснована одбијена молба Министарства правде Црне Горе, јер нису испуњени услови за изручење.

 

Портопарол суда Мирјана Пиљић прецизирала је за Танјуг да се заменик Тужиоца за организовани криминал на седници пред Апелационим судом сагласио са одлуком првостепеног суда и навео да сматра да нису испуњени услови за изручење Немање Ристића Црној Гори.

 

Апелациони суд је нашао да је првостепени суд правилно одбио као неосновану молбу Црне Горе за изручење Ристића када је закључио да нису испуњени услови за изручење Ристића да на основу чињеничног стања које произлази из наредбе Специјалног државног тужилаштва Црне Горе.

 

«Радње за које се Ристић терети, као и места где је радио налазе се на територији Србије, а Уговором између Србије и Црне Горе од 29. маја 2009. године прописано је да се неће одобрити изручење лица када је дело због кога се тражи изручење извршено на територији замољене државе», подсетила је Пиљићева.

 

Осим Ристића Црне Гора је тражила и изручење Предрага Богићевића због истих кривичних дела.

 

Његов случај је из Крагујевца пребацен у Специјални суд у Београду који треба да одлучи о испуњености услова за изручење.

 

Преходно је Апелациони суд у Крагујевцу укинуо решење којим је крагујевачки Виши суд утврдио да су испуњени услови за изручење Богићевића Црној Гори.

 

Богићевић је и даље у притвору, док је Ристић све време на слободи чекао одлуку суда.

 

Црна Гора тражи Ристића и Богићевића ради кривичног гоњења по наредби о спровођењу истраге Специјалног државонг тужилаштва Црне Горе због кривичних дела стварање криминалне организације и тероризам у покушају из Кривичног закона Црне Горе.

 

Богићевић и Ристић били су ухапшени у Крагујевцу и Београду 13. јануара по међународној потерници Црне Горе.

 

Почетком децембра 2016. године за њима двојицом, као и још двојицом држављана Русије, расписана је потерница Црне Горе због сумње да су организовали криминалну групу која је за изборни дан планирала упад у парламент, хапšшење и ликвидацију тадашšњег премијера Мила Ђукановића.

 

Црногорско тужилаштво води поступак против групе од 18 држављана Србије и двојице држављана Русије, а већина их је у притвору у Подгорици.

 

Неки су недавно склопили споразум о признању кривице са црногорским тужилаштвом, пренели су подгорички медији.

 

 

РТС

Тагови: ;