Потез бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића у дубокој је супротности са настојањима да се оствари свеобухватно помирење у региону, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић истичући да се тиме угрожава стабилност БиХ, али и региона.

Тим потезом регион се поново враћа у прошлост, оценио је Дачић током разговора са генералним директором ЕК за проширење Кристијаном Данијелсоном о ситуацији у региону, у светлу тога што је на основу одлуке Изетбеговића, поднет захтев Међународном суду правде у Хагу за покретање процеса ревизије пресуде против Србије, без сагласности Председништва БиХ.

 

«Тиме се угрожава не само стабилност БиХ, већ читавог региона, који се поново враћа у прошлост, уместо да на прагматичан начин, заснован на заједничким интересима, буде окренут будућности», рекао је Дачић, а саопштило Министарство спољних послова.

 

Дачић је истакао да Србија дубоко жали због оваквог развоја догађаја и додао да ће предузети све мере да заштити своје и интересе српског народа у БиХ.

 

Шеф српске дипломатије назначио је да је Србија посвећена регионалној сарадњи и очувању регионалне стабилности, али је указао да је потребно да други регионални актери делују на исти начин.

 

«Србија својом политиком према БиХ у протеклом периоду није ничим допринела у негативном смислу, већ је, управо супротно, чинила све да унапреди свеукупне односе са БиХ», подвукао је Дачић.

 

Министар је поручио да ће Србија остати доследна својој политици добросуседских односа и помирењу у региону, али неће дозволити никаква понижења или акте непријатељства према српском народу.

 

Дачић се осврнуо и на ситуацију у Хрватској и рекао Данијелсону да је Србија у више наврата морала да реагује на евидентне покушаје ревизионизма усташке и фашистичке политике која је спровођена у НДХ, а које прати одмазда према свему што је српско и које, како је додао, хрватске власти не спречавају.

 

Министар је истакао да то није питање само односа према припадницима српског народа који живе у Хрватској, већ пре свега вредности и принципа које једна држава чланица ЕУ мора да поштује, јер су они уткани у саму срж Уније.

 

 

 

Тагови: ;