Раскол у Председништву БиХ; Отказана ванредна седница

Бивши агент пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао је апликацију за ревизију пресуде у тужби БиХ против Србије, коју је иницирао бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

 

 

И док је Софтић апликацију у име дела једног народа предавао, политичка криза у Сарајеву достигла је врхунац. Изетбеговић је прекинуо ванредну седницу Предсједништва БиХ, сазвану на захтев председавајућег Младена Иванића.
После Изетбеговића, седницу је напустио и Драган Човић који се раније изаснио да је против ревизије, а данас да не жели да доприноси разједињавању институције Председништва.

 
Пропао је тако последњи покушај да се функционисање БиХ врати у институције система, са жаљењем је констатовао Иванић, и оценио да БиХ улази у озбиљну кризу. Расплет, за сада нико не назире.

 

У друштву бившег Клинтоновог дипломате Дејвида Шефера и холандског правника Фон Ван Ден Бзена, бивши агент Софтић, предао је једнонационални захтев.
Запримио је регистрар Суда у Хагу, који ће према хашкој јуриспруденцији, пре него што од Србије затражи да се о захтеву изјасни, морати да, код бх. институција, а не појединаца, провери рокове и чињенице. Једна од њих од данас је јаснија.
Одлука о подношењу захтева за ревизију није донесена у институцијама БиХ. Први и једини покушај је пропао. Ванредна седница Председништва БиХ прекинута је пре изјашњавања.

„Таман и да господин Софтић има легитимитет, а видећете да нема, не може један човек одлучивати. Овим смо ушли у врло озбиљну кризу и врхунац ванинституционалног деловања“ – навео је Иванић.

 
Бакир Изетбеговић немушто је објашњавао како је сједницу напустио, не да би блокирао доношење одлуке о ревизији, већ због тога што дневни ред није припремљен у складу с правилником.
Међутим, стеран у ћошак доласком Драгана Човића на седницу, Изетбеговић није имао куд! Јер, не појави ли се на седници, постојала је бојазан да га два члана прегласају и институционално спрече ванинституционално подношење захтева. Остане ли током изјашњавања – бојазан иста.

 
И данас је као мантру понављао причу о легалитету Сакиба Софтића и двогласној одлуци трочланог Председништва из 2002. године. Није био сигуран ни да ли је таква одлука објављена у Службеним новинама. А ми смо проверили – и није! Бар не у години у којој је донесена!
Понављао је Изетбеговић и дугогодишњу мантру о злочину, агресији…и жртвама, због којих, каже, све ово и чини. А не зарад спасавања озбиљно уздрмане властите позиције унутар партије и међу бошњачким национом.
А шта ће жртвама рећи, ако захтев већ на првом хашком кораку доживи фијаско, питање је све чешће и у самом Сарајеву. Изетбеговић одговор не нуди! Ни излаз из највеће постдејтонске кризе коју је ономад најавио.
Иванић сматра да је велико питање шта ће уследити и када ће Председништво поново сести и о чему ће разговарати.
Српски члан Председништва ће поново писати Суду у Хагу. У писму најављује само чињенице – да је Председништво БиХ о ревизији пресуде заседало, али да одлуку није донело. А то је још једна потврда ванинституционалног и једнонационалног захтева за ревизију.

 

 

 

РТРС

 

Коментари: