У потрази за потенцијалним ванземаљским облицима живота, научници до сада нису направили веће откриће од овог. Око звезде „Трапист 1“ кружи седам планета сличних земљи а на чак три могуће је да постоји живот, саопштила је америчка свемирска агенција НАСА на прес конференцији.

 

 

Овај вансоларни систем удаљен је од земље 39 светлосних година, што у васионским размерама не представља велико растојање.  Трапист-1 је хладна, патуљаста звезда, нимало налик Сунцу – по величини се односе као лоптица за голф у односу на кошаркашку лопту.

 

Само је мало већа од Јупитера и око 2000 пута хладнија од Сунца, што значи да чак и прва планета која око ње кружи представа потенцијално настањиву зону, саопштио је тим научника предвођен Михаелом Жијоном са белгијског Универзитета у Лијежу. Они су у почетку проучавали ову звезду помоћу телескопа ТРАПИСТ који се налази у опсерваторији Ла Сила у Чилеу и отуда њено име.

 

 

Откриће прве три планете објавили су у мају прошле године. Када су у посматрање укључили и друге телескопе са земље, укључујући Спицер телескоп агенције НАСА, наметнуо се закључак да периодичне сенке на звезди не праве само три планети већ седам њих.Најмања је 75 одсто величине Земље, а највећа за само 10 процената већа.

 

„Ово је први пут да смо открили толико планета око исте звезде,“ рекао је Гијон на конференцији за штампу у седишту агенције у Вашингтону, која се данима најављивала као важан догађај.

 

Занимљиво је да су ове егзопланете близу једна друге, много ближе него планете у Сунчевом систему. То значи да би их њихови потенцијални становници на небу видели прилично крупне, као што ми видимо Месец.

 

Најближа је много ближа звезди него Меркур Сунцу. Шест од седам су стеновите. На основу компјутерских модела научници претпостављају да три планете спадају у такозвану зону Златокосе – ни превише хладну ни превише топлу да би на њима био могућ живот, а уз одговарајуће атмосферске услове можда чак и на свих седам. Присуство воде није потврђено и највећи део посла тек предстоји.

 

Ово је велики корак ка одговору на питање јесмо ли сами у свемиру и није више питање да ли ће, већ када ће бити пронађена нова земља, рекао је научни тим који је представио откриће.

 

Извор: Политика; Фото и видео НАСА

Тагови: ; ;