У Вуковару се на улицама и трговима поново појавило «Српско породично стабло» – графит који вређа Србе, а фотографије су се прошириле и на друштвеним мрежама, преноси регионална телевизија Н1.

 

 

Графит има црну подлогу на којој је исцртано стабло са обешеним телима уз текст «Serbian family tree», односно српско породично стабло.

 

Како наводи регионална телевизија Н1, тај натпис се повремено појављује на улицама и трговима у Хрватској – пре четири године у Загребу, прошле године на дрвету код улаза у обданиште у виду налепнице и на улицама Петриње.

 

Организација «Амнести интернешенел» је у извештају за прошлу годину упозорила Хрватску на бројне проблеме у области људских права.

 

У том документу се наводи да у Хрватској и даље има дискриминације националних мањина и наводи како се Срби повратници суочавају са проблемом повраћаја имовине, а да је право на употребу мањинског језика и писма и даље политизовано и није спроведено у неким градовима.

 

Та организација је навела и да је период политичке нестабилности крајем године био пропраћен порастом националистичке реторике и говора мржње, нарочито према Србима, избеглицама и мигрантима.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;