Грузијски председник Гиорги Маргвелашвили је изразио спремност да се смање тензије са Москвом у нади да ће се временом изградити пријатељски односи са Русијом.

 

 

„Покренули смо стратегију рационалних односа са Русијом који би напети тон у односима између држава свели на минимум. У том контексту, одлучили смо да има смисла говорити о питањима о којима немамо великих спорова,“ рекао је Маргвелашвили, преноси Спутник.

 

 

Грузијски лидер указао је на неке позитивне помаке у руско-грузијским односима, као што су повећање трговине и активног туризма, али је нагласио да Русија мора да поштује суверенитет Грузије.

 

У августу 2008. године, Грузија је прекинула дипломатске односе са Русијом као одговор на признавање независности Јужне Осетије и Абхазије. Међутим, представници нове грузијске владе која је дошла на власт након избора у октобру 2012. године, поставили су нормализацију односа са Русијом као један од главних спољнополитичких приоритета.

 

Заменик руског министра иностраних послова Григориј Карасин изјавио је прошле недеље да обнова руско-грузијских дипломатских односа зависи од иницијативе Тбилисија.

 

Карасин је у фебруару одржао састанак у Прагу са специјалним изаслаником грузијског премијера за односе са Русијом, Зурабом Абасхидзеом. Према руском Министарству иностраних послова, две стране су разматрали резултате процеса нормализације односа између две земље у 2016. години, који се фокусира на области као што су култура, транспорт и трговина.

 

Карасин је такође потврдио опредељење Москве да даље поједностави визни режим и није искључио евентуално потпуно укидање виза.

 

Током своје годишње конференције за новинаре 23. децембра 2016. године, руски председник Владимир Путин је истакао да би, иако Русија није била кривац за погоршање односа између две земље, било неопходно да се размисли о нормализацији и могућем повратку на безвизни режим за грађане Грузије у Русији.

 

 

 

«Новости»

Тагови: ; ;